Gozo Shioda (1915 – 1994)

Ο Gozo Shioda (塩 田 剛 三 Shioda Gōzō, 9 Σεπτεμβρίου 1915 - 17 Ιουλίου 1994) ήταν δάσκαλος του αϊκίντο που ίδρυσε τη σχολή του Yoshinkan του αϊκίντο. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθητές του ιδρυτή του Aikido Morihei Ueshiba. Ο Shioda κατείχε το βαθμό του 10ου dan στο aikido.

Ο Shioda γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1915 στο Shinjuku του Τόκιο. Ο πατέρας του ήταν ο Seiichi Shioda, γιατρός που δίδασκε επίσης το τζούντο και kendo. Ο Shioda ήταν ένα αδύναμο παιδί και σύμφωνα με τις πληροφορίες επιβίωσε χάρις στις παιδιατρικές δεξιότητες του πατέρα του. Ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, ο Shioda εκπαιδεύτηκε στο τζούντο, αποκτώντας το βαθμό του 3ου dan πριν τελειώσει το γυμνάσιο. Εκπαιδεύτηκε επίσης στο kendo κατά την εφηβεία του.

Ο Shioda άρχισε την εκπαίδευση με εκπαιδευτή τον ιδρυτή του Aikido, Morihei Ueshiba, το 1932. Η εκπαίδευσή του ως uchi-deshi (εσωτερικός φοιτητής) υπό τον Ueshiba συνεχίστηκε για οκτώ χρόνια.  Ο Shioda ήταν ένας μικροκαμωμένος, με ύψος περίπου 155-157 εκ. Το βάρος του ήταν περίπου 46-49 κιλά.

Ο Shioda αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Takushoku, όπου ήταν συμφοιτητής με τον Masahiko Kimura και τον ιδρυτή του Mas Kyokushin Karate Mas Oyama. Το 1941 διορίστηκε σε διοικητιές θέσεις στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Βόρνεο κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ένα περιστατικό στην Κίνα, έπινε σε ένα μπαρ με φίλο στρατού στη Σαγκάη, όταν ο φίλος διαφώνησε με ένα μέλος τοπικής συμμορίας. Τρία άλλα μέλη της συμμορίας ήρθαν να βοηθήσουν. Ο Shioda και ο φίλος του ήταν στριμώχθηκαν από τη συμμορία. Στην αψιμαχία, ο Shioda έσπασε το πόδι ενός από τα μέλη της συμμορίας, ενός άλλου το χέρι, και σταμάτησε τον τρίτο με ένα δυνατό χτύπημα στο στομάχι, χρησιμοποιώντας όλες τις δεξιότητες του aikido. Ο Shioda περιέγραψε αργότερα αυτό το περιστατικό ως «διαφωτισμό του αϊκίντο» και έγραψε ότι κάποιος θα μπορούσε να εκτιμήσει πραγματικά το αϊκίντο μόνο όταν το χρησιμοποίησε σε μια κατάσταση ζωής ή θανάτου.

Ο Shioda επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1946 και πέρασε αρκετούς μήνες προσπαθώντας να εντοπίσει την οικογένειά του στο Kyushu. Επέστρεψε στον Ουέσιμπα για ένα μήνα εντατικής εκπαίδευσης, αλλά αναγκάστηκε να αφιερώσει τα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά του να ζήσει στη μεταπολεμική Ιαπωνία. Ξεκίνησε τη διδασκαλία του αϊκίντο το 1950. Εκείνη τη χρονιά δίδαξε για την εταιρεία Nihon Kokan στα Ναυπηγεία Asano της Yokohama. Το 1954 εισήλθε στην επίδειξη All Japan Kobudo και κέρδισε το βραβείο για την πιο σημαντική παρουσίαση. Αυτό σηματοδότησε μια καμπή για την ανάπτυξη του αϊκίντο. Η απόδοση του Shioda προσέλκυσε χορηγία που του επέτρεψε να κατασκευάσει ένα aikido dojo.

Το 1955, ο Shioda ίδρυσε το στυλ του Aikido Yoshinkan, το οποίο επικεντρώνεται σε εφαρμογές αυτοάμυνας. Το όνομα "Yoshinkan" ήταν το όνομα που ο πατέρας του Shioda είχε χρησιμοποιήσει για το ντότζο τζούντο του. Σύμφωνα με τον βιογράφο Stanley Pranin, αυτός ο διαχωρισμός από τη σχολή του δασκάλου του ήταν ελάχιστα κατανοητός. Ο Pranin "δεν υπήρξε ποτέ επίσημη διάσπαση μεταξύ των δύο οργανώσεων παρά τις πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο αϊκίντο". Οι δύο σχολές απλά εξελίχθηκαν ανεξάρτητα κρατώντας ταυτόχρονα περισσότερο ή λιγότερο σφιχτούς δεσμούς.

Σε συνέντευξή του στον Andy Adams για το περιοδικό Black Belt, ο Shioda είπε: "Δεν αισθάνομαι πραγματικά ότι απέκλισα από το κύρια γραμμή του aikido, αφού δεν υπήρχε τίποτα να ξεφύγεις τότε".

Το 1957, ο Shioda ανέπτυξε το πρόγραμμα Senshusei, ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το αϊκίντο για το Μητροπολιτικό Τμήμα Αστυνομίας του Τόκιο. Το 1961, ο Ueshiba προήγαγε τη Shioda στην τάξη του 9ου dan. Το 1973, ο Shioda έστειλε τον Takashi Kushida, έναν από τους μεγαλύτερους μαθητές του, να εισαγάγει το Yoshinkan aikido στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.