Tinbe-Rochin


 

Αυτό το όπλο είναι το πιο εντυπωσιακό του συστήματος Ryukyu Kobujutsu και αποπνέει μια αίσθηση της ιστορίας που έχει περάσει προ πολλού. Η χρήση, ωστόσο, μοιάζει περισσότερο με ένα συνδυασμό μάχης των Ζουλού και του Ευρωπαϊκού με σπαθί και μικρή ασπίδα. Ασκείται από το επίπεδο Nidan και είναι το πιο μοναδικό από όλα τα όπλα Ryukyu Kobujutsu και το πιο περίεργο. Κατασκευασμένο σίγουρα για μάχη ακολουθεί τα βήματα αντίστοιχων όπλων σε όλο τον κόσμο με πολλές παρόμοιες τεχνικές. Η Tinbe (ασπίδα) μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορους τύπους υλικών, ξύλο, ζαχαροκάλαμο, κλήματα αμπελιού, μέταλλο, ή από κέλυφος χελώνας. Το μέγεθος της ασπίδα είναι περίπου 45 εκατοστά ύψος και 38 εκατοστά πλάτος. Για τα Kumite, κατασκευάζεται από fiberglass καθώς είναι ανθεκτικό και μπορεί να σχεδιαστεί ακριβώς όπως το πραγματικό κέλυφος χελώνας. Ελαφριά σε βάρος βοηθά γρήγορα τους ασκούμενους να συνηθίσουν να έχουν την ασπίδα στο χέρι.
Το καβούκι χελώνας είναι περισσότερο εθιμοτυπικό και προέρχεται από τη χρήση του Bekko Kame (κεχριμπαρένιο καβούκι χελώνας) στην Οκινάουα. Κάποιοι χρησιμοποιούν τις πιο κοινές πράσινες χελώνες, αλλά στη σημερινή εποχή η χρήση των οστράκων χελώνας δεν είναι απαραίτητη. Το Rochin (κοντό δόρυ) είναι ίσο με την απόσταση του αντιβραχίου από τον αγκώνα. Η αιχμή του δόρατος προεξέχει στη συνέχεια από τον άξονα και μπορεί να βρεθεί σε πολλά διαφορετικά σχέδια. Το κυρίαρχο στυλ έχει ένα διευρυμένο μεσαίο τμήμα πριν από την αιχμή, το οποίο συστρέφεται κατά την εισαγωγή να γίνει η μεγαλύτερη πληγή. Το βάρος της λεπίδας είναι κρίσιμο διότι το δόρυ περιστρέφεται ανάμεσα στα δάχτυλα για να χρησιμοποιήσετε και από τις δύο άκρες, σπάζοντας με το ένα άκρο και τρυπώντας στο με το τέλος με την αιχμή. Αν ο άξονας είναι κατασκευασμένος με τον ίδιο τρόπο όπως τα Kama με σταδιακή μείωση του πάχους προς την αιχμηρή άκρη, τότε είναι πιο εύκολο στη χρήση και την κατανόηση του μήκους στο χέρι χωρίς να ο ασκούμενος να χρειαστεί να κοιτάξει. Οι τεχνικές του Tinbe είναι κυκλικές για να αποφευχθεί η υπερβολική άμεση επαφή και η απώθηση η οποία εισάγεται νωρίς στο στάδιο Kihon. Κρατώντας τεταμένη την περιοχή Waki με ισχυρό Hara και με σωστή επέκταση του βραχίονα οδηγείσαι σε καλή τεχνική για να απορροφηθεί, απωθηθεί ή να εκτραπεί η επίθεση των αντιπάλων.
Το Rochin χρησιμοποιείται κυρίως με μια ανοδική κίνηση μαχαιρώματος, τρυπήματος της πανοπλία κάτω από το θωρακικό τοίχωμα, τις μασχάλες, και το λαιμό. Επίσης ρίχνεται οπότε η μελέτη των Shingetsu Ryu Shuriken στο πλαίσιο του συστήματος είναι σημαντική. Η απόκρυψη του Rochin πίσω από το Tinbe είναι κοινή και εμφανίζει το στοιχείο της απόκρυψης και της έκπληξης. Στα Kumite αναλαμβάνει έναντι του Bo και η κατανόηση της απόσταση και της θέσης πρέπει να μελετηθούν καλά. Τα δυνατά γόνατα είναι απαραίτητα για τα Kumite καθώς πολλές από τις αντεπιθέσεις (Go no Sen) ξεκινούν από όρθια θέση και καταλήγουν γρήγορα χαμηλά εκτρέποντας συγχρόνως την επίθεση με κυκλικές κινήσεις. Η κατανόηση του Ukemi είναι επίσης σημαντική καθώς λανθασμένη πτώση με τα Rochin και Tinbe στο χέρι μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Είναι σαφές ότι η προέλευση και ο σχεδιασμός του όπλου έχουν ελάχιστη ομοιότητα με γεωργικές ανάγκες και αυτό το όμορφο όπλο έχει σχεδιαστεί για ένα πράγμα: τον πόλεμο.

Tinbe tsukai kata


Λίστα των kata του Tinbe-Rochin

Kanigawa no Tinbe