Shomen

Για πολλούς, που μελετούν ιαπωνικές πολεμικές τέχνες στη Δύση, ο όρος «Shomen» είναι γνωστός αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητός ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενό του. Αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο εξαιτίας της προπόνησης σε αίθουσες γενικής φύσεως αλλά και σε χώρους γυμναστηρίων όπου λείπει η τελετουργική παρουσία και η αίθουσα είναι άδεια από την πολιτιστική σημασία που πάντα παρατηρείται στην Ιαπωνία.

Το “Shomen” αναλύεται και μεταφράζεται ως (Sho) και (Tada)shii στο Kunyomi που σημαίνει, σωστό, μπροστά, αληθινό και (ανδρικό) πρόσωπο. Σε όλα τα παραδοσιακά Dojo, αυτό είναι το σημείο όπου ορίζεται ο μπροστινός τοίχος και κοσμείται με μια μινιατούρα Σιντοϊσμού, την KamiDana και συχνά την εθνική σημαία (Hata). Πολλές φορές είναι επίσης στολισμένο με μια εικόνα ή εικόνες του Sensei του Sensei καθώς και με τους κανόνες του Dojo (Dojo-kun). Όλα αυτά συνδυασμένα καθιστούν τη θέση του «Shomen» πολύ ιερή ενώ μια γενική και απλοϊκή ερμηνεία είναι απλώς για να υποκλίνεσαι μπροστά!

Ένα διάσημο ιαπωνικό ρητό είναι: “Το Budo αρχίζει με το Rei (υπόκλιση) και τελειώνει με το Rei”. Αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβετε, καθώς η υπόκλιση γίνεται στην κατεύθυνση του “Shomen”, στην αρχή και στο τέλος των μαθημάτων. Πριν από την προπόνηση (Keiko), όλοι υποκλίνονται μπροστά υπό τις οδηγίες του «Shomen ni Rei» και αυτό σημαίνει σεβασμό, ταπεινοφροσύνη και ευλάβεια στη μελέτη του Bujutsu. Το βάθος της υπόκλισης θα πρέπει να είναι χαμηλό και από αυτό θα πρέπει να προκύπτει μια αίσθηση προετοιμασίας και καθαρισμού του μυαλού, καθαρίζοντας σκέψεις που διαταράσσουν την ισορροπία που απαιτείται. Η υπόκλιση επαναλαμβάνεται επίσης στο τέλος της προπόνησης, υποδηλώνοντας πάλι σεβασμό και ταπεινοφροσύνη. Είτε μόνοι σας είτε σε μια μεγάλη τάξη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται με συνέπεια.

Η χρήση του «Shomen» σε αθλητικές αίθουσες γενικής χρήσης είναι δύσκολο να έχει την πολιτιστική κουλτούρα που ενέχει στην Ιαπωνία. Ωστόσο, αυτό το έθιμο πρέπει πάντα να τηρείται και οι μαθητές σταδιακά θα κατανοούν τη σημασία του.

Στην Ιαπωνία πολλά παραδοσιακά Dojo προσπαθούν να τοποθετήσουν το “Shomen” στραμμένο προς τα ανατολικά, προς την κατεύθυνση όπου ανατέλλει ο ήλιος. Αυτό είναι συνεπές με τη σύνδεση με τις πνευματικές και πολιτιστικές ρίζες της Ιαπωνίας ως «Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου».

Κάποιοι θα πουν ότι δεν υπάρχει θρησκευτική σημασία στο να υποκλίνεσαι στο «Shomen», αλλά μόνο όπου υπάρχει η «KamiDana»,  που είναι στην ουσία ένα μικρό σιντοϊστικό ιερό που χρησιμοποιείται για να προσεύχεσαι και να αναζητάς τους θεούς. Η ουσία του Rei είναι βαθιά ριζωμένη σε όλους τους καρατέκα και πολιτιστικά υψίστης σημασίας. Μεταφράζεται ως σωστή εθιμοτυπία και ήθος και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των καλών δασκάλων, των καλών μαθητών και ενός καλού Dojo. Η λέξη Rei προέρχεται από τη λέξη “Reigi” που σημαίνει τρόπος και η λέξη “Tadashii” σημαίνει σωστός.

Όταν μπαίνεις σε ένα Dojo πρέπει πάντα να υποκλίνεσαι (Rei) και να εισέρχεσαι χωρίς παπούτσια. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και να το θυμόμαστε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε αθλητικά κέντρα γενικής φύσεως. Τα έθιμα αποτελούν μέρος της μετάβασης σε έναν τόπο ευλάβειας και δείχνουν πόσο αυστηρός είναι ο σεβασμός του Dojo.

Οι μαθητές συνήθως κάθονται στα πόδια τους (Seiza) και σε ετοιμότητα ώστε όταν ο Sensei μπει στο Dojo να ξεκινήσει αμέσως το μάθημα. Παραδοσιακά οι μαθητές τοποθετούνται σε γραμμές από δεξιά προς τα αριστερά από τον αρχαιότερο. Οι προχωρημένοι μαθητές (Senpai) ή οι άλλοι εκπαιδευτές κάθονται στη δεξιά μεριά μπροστά από τους άλλους μαθητές και κοιτούν υπό γωνία προς τον Sensei που κάθεται στη μέση του Dojo κοιτώντας εμπρός (Shōmen) και το ιερό (Kami Dana). Υπάρχουν 3 εντολές που πρέπει να δίνονται στην αρχή και στο τέλος κάθε μαθήματος και είναι οι εξής:

Shōmen ni Rei (υπόκλιση εμπρός)
Sensei ni Rei (υπόκλιση στον δάσκαλο)
Otagai ni Rei (υπόκλιση στους άλλους μαθητές)

Η ουσία του Bujutsu ξεκινά με το Shomen ni Rei και αυτό σημαίνει ότι η μελέτη και η πρακτική του Budo δεν είναι άθλημα και είναι το ίδιο είτε γίνεται σε ένα Dojo στην Ιαπωνία είτε σε μια οποιαδήποτε άλλη αθλητική αίθουσα.

Πηγή : https://www.rkagb.com/